ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών, ώστε να θερμαίνουμε μεν το σπίτι μας χωρίς όμως να βλάπτουμε τον αέρα που εισπνέουν οι συμπολίτες μας κι εμείς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Η ποιότητα του ξύλου που καίμε στο τζάκι ή την ξυλόσομπα στο σπίτι μας, πέρα από το θέμα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και τη συμβολή στη δημιουργία αιθαλομίχλης, έχει μεγάλη σχέση και με την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι. Η εσωτερική ρύπανση όταν χρησιμοποιούμε ακατάλληλη ξυλεία στο τζάκι μας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να έχουμε υπόψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η σύσταση είναι σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι να αφήνουμε ένα παράθυρο μισάνοιχτο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.
Τι απαγορεύεται να καίμε στο τζάκι ή την ξυλόσομπα
. Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων (ειδικότερα με λαδομπογιές), κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
. Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως τα δαδιά.
. Αποφεύγουμε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
Προσοχή στο άναμμα
Όταν προσπαθούμε να ανάψουμε τη φωτιά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε εύφλεκτα υγρά τα οποία σχηματίζουν ατμούς που προκαλούν μικρές εκρήξεις. Αυτές μπορούν να μεταδώσουν τη φωτιά ανεξέλεγκτα σε κοντινά τους εύφλεκτα υλικά όπως υφάσματα, κουρτίνες ή χαλιά. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η χρήση προσαναμμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, της παραδοσιακής δάδας ή χαρτιού.
Χρήση της ξυλόσομπας με ασφάλεια
. Αν θερμαίνουμε το σπίτι μας με ξυλόσομπα δεν πρέπει να την έχουμε τοποθετημένη επάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα και κουρτίνες, αφού και μόνο η θερμότητά της μπορεί να οδηγήσει στην ανάφλεξή τους.
. Είναι προτιμότερο η σόμπα να βρίσκεται πάνω στο δάπεδο και αν αυτό είναι ξύλινο, πάνω σε μία άφλεκτη επιφάνεια, όπως π.χ. μάρμαρο, ώστε ακόμη και αν ξεφύγει ένα κάρβουνο ή μία καύτρα να μην υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.
. Σημαντική είναι επίσης η επιλογή της τοποθέτησης των σωλήνων αερισμού (μπουριά) ώστε να μη έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο τακτικός καθαρισμός τους, όπως και της καμινάδας, από πίσσα και αιθάλη (στάχτη). Τα υπολείμματα πίσσας και στάχτης μέσα στα μπουριά μπορεί να αναφλεγούν, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτι που οδηγεί σε πυράκτωση των σωλήνων (μπουριά). Η συγκέντρωση πίσσας και αιθάλης είναι συνάρτηση της καθαρότητας του ξύλου που επιλέγουμε να κάψουμε, κάτι που ισχύει και για νεότερου τύπου καύσιμη ύλη όπως τα pellet.
Συμβάλουν τα τζάκια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Η απάντηση είναι αρνητική, αφού η καύση του ξύλου θεωρείται ουδέτερη, καθώς όταν καίγεται απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που ήταν αποθηκευμένο στο δέντρο από το οποίο προήλθε.
Αυτό το ξέρατε;
Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου