Ραγδαίες και άσχημες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που αναμφισβήτητα θα οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις και πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών καθώς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μελετούν σενάρια συγκυβέρνησης με το «ναι» στο δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου να μην θεωρείται δεδομένο.
Ήδη τουρκικά ΜΜΕ προχώρησαν σε μια λεπτομερέστατη ανάλυση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας και μεταφέρουν κλίμα νίκης σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τους Τούρκους νικούν σε κάθε σενάριο οπότε…γιατί όχι;
Συγκεκριμένα, στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο της εισόδου δυο ή τριών μελών των Γκρίζων Λύκων στο κυβερνητικό σχήμα.
Το εν λόγω ενδεχόμενο φαίνεται να έχει συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν-Πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητεί εκτός από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποια νησιά αναφέροντας πως αυτά «εμπίπτουν σε πολιτικές και νομικές διαφωνίες».
Η πλευρά των Τούρκων με επίσημο έγγραφο ζητούν να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις σε 11 νησιά καθώς όπως επισημαίνουν «είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες».
Και προχωρούν ένα βήμα παρακάτω καθώς αυτά τα 11 νησιά τα αναφέρουν με τουρκικά ονόματα.
Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια φέρνουν αντιμέτωπα για μια ακόμη φορά το τουρκικό και το ελληνικό ναυτικό, αναφέρει τουρκικό προκλητικότατο σημερινό δημοσίευμα, ενδεικτικό των άνομων προθέσεων της Άγκυρας .
Στο Αιγαίο έρχονται απέναντι η μία από την άλλη τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Λοιπόν, τι θα συμβεί αν συγκρουστούν τα δύο πολεμικά ναυτικά;
Για να πάρουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την δύναμη του τουρκικού και του ελληνικού ναυτικού.
Όσον αφορά τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια , η Ελλάδα διαθέτει οκτώ υποβρύχια (δηλαδή τρία λιγότερα από ό,τι το 2004) και η Τουρκία 14.
Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες (μία λιγότερη από ό,τι το 2004) και η Τουρκία 19 όπως και προ δεκαετίας.
Η Ελλάδα διαθέτει 5 «κορβέτες», 28 περιπολικά (7 λιγότερα από το 2004) και 19 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Η Τουρκία, από την άλλη, διαθέτει 6 Κορβέτες, 54 περιπολικά και 54 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.
ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύγχρονα υποβρύχια: 7 – 9
Αντιτορπιλικά: 8 – 7
Φρεγάτες: 8 – 16
Κορβέτες: 5
Τορπιλοπυραυλάκατοι: 14 – 16
Τορπιλάκατοι: 10 – 2
Περιπολικά: 13 – 31
Σκάφη ναρκοπολέμου: 16 – 30
Ελικόπτερα ναυτ. συνεργ.: 17 – 18
Σύγχρονα υποβρύχια: 7 – 9
Αντιτορπιλικά: 8 – 7
Φρεγάτες: 8 – 16
Κορβέτες: 5
Τορπιλοπυραυλάκατοι: 14 – 16
Τορπιλάκατοι: 10 – 2
Περιπολικά: 13 – 31
Σκάφη ναρκοπολέμου: 16 – 30
Ελικόπτερα ναυτ. συνεργ.: 17 – 18
Από τη σύγκριση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας προκύπτει τουρκική υπεροχή σε αριθμό σύγχρονων υποβρυχίων, 1,28 φορές, σε αριθμό φρεγατών 2 φορές, σε πυραυλάκατους 1,14 φορές, σε περιπολικά κάθε τύπου 2,38 φορές, σε σκάφη ναρκοπολέμου 1,87 φορές και σε τόνους πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων 1,16 φορές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΡΚΩΝ
Στην Ανατολική μεσόγειο κυριαρχεί το τουρκικό ναυτικό, όπως φαίνεται στον πίνακα σύγκρισης δυνάμεων .
Στην Ανατολική μεσόγειο κυριαρχεί το τουρκικό ναυτικό, όπως φαίνεται στον πίνακα σύγκρισης δυνάμεων .
Εκτός του ότι το τουρκικό ναυτικό διαθέτει πολύ πιο σύγχρονες και ανταγωνιστικές μονάδες και σύγχρονα οπλικά συστήματα, αποτελείται από προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και γενναίους ναύτες που κυριεύουν τον κόσμο …, γράφουν οι «περήφανοι» Τούρκοι δημοσιογράφοι!
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα τολμήσει να ξεμυτίσει στο Αιγαίο και να αντιπαρατεθεί απέναντι στο τουρκικό . Το Αιγαίο και η Μεσόγειος Θάλασσα ανήκουν στο κυρίαρχο τουρκικό ναυτικό, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
Υπενθυμίζουμε με άρθρο μας που έχει τίτλο (Αποκάλυψη: Το 70 τοις εκατό των πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού συμμετείχε στο πραξικόπημα – Τι ελέγχει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο στράτευμα;), ότι περίπου το 70 τοις εκατό των πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην 15η Ιουλίου , ενώ το προσωπικό τους είχε προηγουμένως ενημερωθεί για την προσπάθεια του αποτυχημένου εκ των υστέρων εγχειρήματος, σύμφωνα με εισαγγελείς στην Άγκυρα .
Πρόκειται για «βόμβα» στα θεμέλια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διότι και η πολεμική αεροπορία σε συντριπτικό ποσοστό συμμετείχε στο πραξικόπημα και μόνο δύο στρατηγοί επικεφαλείς στρατιών στήριξαν τον Ερντογάν το βράδυ εκείνο.
Η ουσία έγκειται στο ότι ο Τούρκος πρόεδρος ούτε και τώρα μετά από τόσες εκδιώξεις και αποτάξεις αξιωματικών, υπαξιωματικών δεν ελέγχει τις τουρκικές ΕΔ.
Με όλα αυτά ως δεδομένα ας «κοπιάσουν» οι νεο-Οθωμανοί στο Αιγαίο να αναμετρηθούμε διότι το βράδυ των Ιμίων το 1996 δεν πρόλαβε να γίνει η σύγκρουση, και την «γλίτωσαν» πραγματικά .
Τότε ο ελληνικός στόλος θα έστελνε έστελνε στον πάτο της θάλασσας σε ποσοστό 70% τις τουρκικές μονάδες επιφανείας, εξαφανίζοντας την ύπαρξη του τουρκικού ναυτικού από το Αιγαίο «με την μία» για πολλά χρόνια .
Τα εκσυγχρονισμένα υποβρύχια τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ κλάσης 209/1100 έχουν αυτονομία 50 ημερών και πλήρωμα 35 ατόμων είναι εκτοπίσματος 1278 τόνων σε κατάδυση, μήκους 54μ. πλάτους 6,25μ, με μέγιστη ταχύτητα 12κόμβων σε επιφάνεια και 22 κόμβοι σε κατάδυση ενώ πλέον και μετά την αντικατάσταση όλων των συστημάτων και αισθητήρων (τοποθέτηση Radar Thomson, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας, GPS, συσκευές ναυτιλίας καθώς και δύο περισκόπια) την δεκαετία του ’90 κάτω από το πρόγραμμα NEPTUNE I μπορούν να εκτελέσουν βολές εκτός των τορπιλών από τους 8 τορπιλοσωλήνες και πυραύλων Sub-Harpoon μέσω του κέντρου διεύθυνσης βολής «KANARIS».
Επίσης έχει γίνε πλήρης ανακατασκευή ουσιαστικά με εγκατάσταση νέων κινητήρων, συστημάτων επικοινωνιών και sonar που είναι ενεργητικής και παθητικής έρευνας και επιθέσεως μεσαίων συχνοτήτων, συσκευή παθητικής μέτρησης απόστασης, καθώς και SONAR πλευρικής διάταξης, χαμηλών συχνοτήτων.
Τα υποβρύχια κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ type-209/1200(ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ΑΜΦΙΤΡΗΤΗ, ΠΟΝΤΟΣ), παραμένουν με τον αρχικό τους εξοπλισμό σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες με μερικές μόνο προσθήκες όπως η ενσωμάτωση συστήματος GPS στο σύστημα ναυτιλίας και διατηρώντας το σύστημα διεύθυνσης βολής «SINBANDS για χρήση τα ων όπλων από τους 8 τορπιλοσωλήνες.
Στις τάξεις του ΠΝ βρίσκεται πλέον και ένα εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο κλάσης ΩΚΕΑΝΟΣ type-209/1200 το πρώτο του προγράμματος NEPTUNE II στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με ολική αντικατάσταση συστημάτων αισθητήρων αλλά και κοπή τμήματος του υποβρυχίου για την επιμήκυνση και την αντικατάσταση του συστήματος αναερόβιας πρόωσης AIP τύπου κυψελών ίδιο με αυτό των type-214 που επιτρέπει την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων.
Το σύστημα απαλλάσσει το Υ/Β από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά το σκάφος ευάλωτο σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.
Το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο πλέον έχει εκτόπισμα 1615τόνων, μήκος 62,3μ, πλάτος 6,26μ. ταχύτητα 11,5κόμβων στην επιφάνεια και 22 κόμβοι σε κατάδυση ενώ πλέον φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά με κεντρικότερο το ISUS σε συνδυασμό με νέο πακέτο αισθητήρων με RADAR, ESM, GPS, ιστοί OPTRONIC πολλαπλών απεικονίσεων δυνατότητα βολής Sub-Harpoon με τα δεδομένα να λαμβάνονται και από sonar νέας γενιάς παθητικό μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων. Το πλήρωμα είναι 37 ατόμων και η αυτονομία είναι στις 50 ημέρες.
Τέλος τα κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ή type-214HN έχουν μήκους 65,3μ., πλάτους6,3μ. εκτοπίσματος 1858τόνων με ταχύτητες 10,5κόμβων/21κόμβων σε επιφάνεια/κατάδυση φέρουν το νέο σύστημα AIP τύπου ενεργών κυψελών μαζί με ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW που επιτρέπει έτσι την συνεχόμενη κατάδυση για 13 ημέρες με χαμηλή βέβαια ταχύτητα.
Φέρει σύστημα διεύθυνσης βολής ISUS της ATLAS ELEKTRONIK, με εναλλάξιμες κονσόλες πολλαπλών λειτουργειών νέα γενιάς συστήματα ναυτιλίας RADAR, ESM, GPS, ιστοί OPTRONIC με πολλαπλές δυνατότητες απεικόνισης και συνδυασμό παθητικού SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR.
Και εδώ το πλήρωμα είναι στα 37 άτομα με την αυτονομία να ανέρχεται στις 50 ημέρες (περιορισμός τροφίμων).
Η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ F-465 που καθελκύστηκε το 1977 και παραδόθηκε για υπηρεσία με το ολλανδικό ναυτικό είναι από τα μη εκσυγχρονισμένα σκάφη της κλάσης Standard ή Kortenaer καθώς από τις 9 φρεγάτες του τύπου ολλανδικής κατασκευής οι 6 έχουν λάβει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού MLU ενώ η φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ έχει αποσυρθεί και μαζί με τα ανταλλακτικά που το ΠΝ παρέλαβε από τα ΗΑΕ αποτελούν τους τροφοδότες για την ομαλή λειτουργία των υπολοίπων φρεγατών του τύπου.
Η φρεγάτα κατηγορίας Batch III παραδόθηκε στο ΠΝ το 2003 και φέρει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον οπλισμό που είχαν σε ολλανδική υπηρεσία εκτός της προσθήκης του συστήματος CIWS PHALANX Block 1 δηλαδή χωρίς το σταθεροποιημένο σύστημα FLIR.
Στα γενικά τους χαρακτηριστικά οι φρεγάτες της κλάσης έχουν έχει ολικό μήκος 130μ., πλάτος 14,6 και βύθισμα 6μ.
Με πλήρες φορτίο, εκτοπίζει 3.600 τόνους ενώ το σύστημα πρόωσης τύπου COGAG αποτελείται από 2 κινητήρες Rolls Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolls Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων.
Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 202 άτομα ενώ μπορεί στο υπόστεγο του σκάφους να φέρει μέχρι και δύο ελικόπτερα AB-212.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από πυροβόλο 76mm της ΟΤΟ ΜΕLARA, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων) σύστημα αεράμυνας πυραύλων SEA SPARROW σε 8πλο εκτοξευτή Mk29 με αναχορηγία ακόμα 16 πυραύλους, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 324mm ενώ για την τερματική προστασία φέρει δύο συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων Mk137SRBOC με συνδυασμό του συστήματος Automated Launch of Expendables System (ALEX) και πυροβόλο Phalanx Mk15 CIWS των 20mm.
Στον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό φέρουν τα αρχικά συστήματα που βρίσκονταν σε ολλανδική υπηρεσία όπως αναφέραμε και αποτελείται από ΚΠΜ με τους υπολογιστές SMR.
Το κύριο ραντάρ έρευνας αέρος/επιφανείας είναι το LW-08 2D L-band που μπορεί να ανιχνεύει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 230 χιλιόμετρα για στόχους μεγέθους μαχητικού για μέχρι 400 στόχους ταυτόχρονα.
Δεύτερος αισθητήρας είναι το σύστημα ελέγχου πυρός WM-25 που εκτελεί ανίχνευσή και εξαγωγή δεδομένων για πυραύλους, τορπίλες και πυροβόλα ενώ κάνει συνδυασμό κεραίας έρευνας με καθοδήγησης.
Οι φρεγάτες διαθέτουν και αισθητήρα STIR-1.8 (I/K) για κατάδειξη στόχων μέχρι και τα 36/120χιλιόμετρα, ραντάρ επιφανείας ZW-06 που μπορεί να ανιχνεύει στόχους μεγέθους 10τ.μ. σε αποστάσεις ακόμα και στα 14ν.μ., ραντάρ ναυτιλίας BridgeMaster E που μπορεί να ανιχνεύει μέχρι και 60 στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 150κόμβους.
Κάθε φρεγάτα έχει δύο συστήματα ελέγχου πυρός οπτικού ελέγχου Thales Target Designation Sights (TDS) σύστημα ESM Signaal’s I/J-band Reprogrammable Advanced Multimode Shipborne ECM System (RAMSES) ή SLQ-02 δορυφορικές επικοινωνίες SATCOM και σύστημα προειδοποίησης ραντάρ Signaal’s System for Passive Handling of intercepted X-missions (SPHINX) με 8 κεραίες DF.
Τέλος η φρεγάτα φέρει ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό αποτελούμενο από σόναρ σκάφους Westinghouse SQS-509 σε συνδυασμό με σύστημα αντιμέτρων κατά τορπιλών Raytheon AN/SLQ-25 Nixie μέσω συρόμενη διάταξης TB-14A
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου