Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ-ΤΡΟΜΟΥ: Σεισμός 7 ρίχτερ στην Ελλάδα ανά πάσα ώρα και στιγμή

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις Ελλήνων σεισμολόγων, οι οποίοι προειδοποιούν πως περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην χώρα μας….

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ-ΤΡΟΜΟΥ: Σεισμός 7 ρίχτερ στην Ελλάδα ανά πάσα ώρα και στιγμή Μετά τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο οποίος δήλωσε στο Star ότι δύο περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σεισμολόγων και ένας άλλος καθηγητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Θανάσης Γκανάς  υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή!


Θ.Γκανάς

«Η Ελλάδα είναι 1η χώρα στην Ευρώπη σε σεισμικότητα και 6η στον κόσμο, σε ότι αφορά στη συχνότητα των σεισμών, αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας από τους σεισμούς. Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στην Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. 
Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο», τόνισε ο κ.Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο -αυτό που κατά καιρούς επισημαίνουν οι γεωλόγοι - πως οι σεισμοί δεν προβλέπονται.
«Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες, χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει», πρόσθεσε ο κ. Γκανάς, τονίζοντας ότι στην Ιταλία συνέβη το φαινόμενο του «ντόμινο». Δηλαδή η μία σεισμική δόνηση όπως εξήγησε, διέγειρε ένα άλλο ρήγμα και έδωσε στη συνέχεια και αυτό άλλο σεισμό. 
Όμως η δραστηριότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς τα ρήγματα της Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτά της Ιταλίας και δεν γίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να διεγερθούν.
Ωστόσο, όπως είπε ,«πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό». «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα. 
Πρέπει να έχουμε πάντα μέτρα προστασίας, να διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία πώς πρέπει να αντιδράσουν, στο σπίτι μας να μην υπάρχουν φθορές, και βαριά αντικείμενα πάνω από τα κεφάλια μας», τόνισε ο κ.Γκανάς, ο οποίος προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο, διευκρίνισε ότι οι κατασκευές των κτιρίων από το 1984 και μετά, είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση και με τα διεθνή standards.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα