Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αβεβαιότητα για καταθέσεις: Ποιο το Plan b της Κυβέρνησης με… δραχμή, σε ετοιμότητα οι τράπεζες

Τι περιλαμβάνει το plan b της Κυβέρνησης, που έχει κεντρικό άξονα τη δραχμή; Πόσο επηρεάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τράπεζες και καταθέσεις;

Η κυβέρνηση θεωρεί οτι και χωρίς την αξιολόγηση και την απελευθέρωση των ευρωπαικών χρηματοδοτήσων προς τη χώρα, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το καλοκαίρι.
Θεωρεί οτι ακόμη και η πληρωμή της δόσης των δανείων μας ύψους 7 δισ Ευρώ τον Ιούλιο είναι εφικτή καθώς έχει συγκεντρώσει αποθέματα από την υπερφορολόγηση.Φυσικά τα χρήματα αυτά τα χρωστάει στην “αγορά” δηλαδή σε προμηθευτές του Δημοσίου και φορολογούμενους, αλλά δεν τους τα δίνει.

Συνεπώς τα κρατάει ώς “καβάτζα” για την περίπτωση που η ηγεσία του Μαξίμου επιλέξει τη ρήξη με τους δανειστές. σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η αξιολόγηση δεν κλείσει, θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της πρίν πάει αναγκαστικά σε εκλογές το φθινόπωρο.

Αυτό το Plan B ενεργοποιηθεί, θα έχουμε μπροστά μας μια μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι το φθινόπωρο στην οποία η κυβέρνηση θα προπαγανδίζει υπέρ της ρήξης και θα θέτει διλήμματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη ένα δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά, “Ευρώ ή Δραχμή;”

Στόχος θα είναι η συσπείρωση του αντιευρωπαικού κόσμου γύρω από την κυβέρνηση ώστε να καταλήξουμε σε διλημματικές εκλογές με την κυβέρνηση να λέει πως έκανε τα πάντα αλλά οι “κακοί” ξένοι ζητούν παράλογα μέτρα λιτότητας και οτι μέχρι εδώ μπορούμε να υποχωρήσουμε, από εδω και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ο καθένας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα χαρακτηρίζεται μνημονιακός και το ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργασθεί ή όχι με το ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της ρήξης.

Όλα αυτά βέβαια θα γίνονται με άδεια τα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε αν κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές να μην υπάρχει ούτε Ευρώ για την πληρωμή μισθών του δημοσίου και συντάξεων.

Αυτό το Plan B δεν είναι η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει αν οι εταίροι δεν προσφέρουν κάποια έστω και επικοινωναική διέξοδο στην κυβέρνηση για να παρουσιαστεί ώς νικήτρια σε αυτή την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση.

Πάντως σήμερα είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για αυτή τη διαπραγμάτευση καθώς Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρίσκονται στις Βρυξέλες για το Eurogroup. Αν υπάρξει σήμερα πρόοδος, ενδέχεται να βρεθεί τρόπος να κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση στις 20 φεβρουαρίου ή στις 9 Μαρτίου, συνεπώς το Plan B θα αναβληθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν οτι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να αποδεχθεί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί σε παλαιότερες συμφωνίες. Ζητούν επίσης νομοθέτηση από τώρα προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αίτημα στο οποίο αντιδρά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Προβληματισμό, ανησυχία και κυρίως αγωνία για το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, εκφράζουν οι τραπεζίτες, καθώς από τις λεπτομέρειες και το timing της συμφωνίας θα κριθούν βασικές παράμετροι που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για τις τράπεζες–καταθέσεις και την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα