Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 2001-2002 !!

Η κατάσταση της κυκλοφορίας των βαρομετρικών χαμηλών πάνω από το βόρειο ημισφαίριο αλλά και της κίνησης του ψύχους και της αυξημένης κινητικότητας του Αζορικού αντικυκλώνα με υψηλές πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη, θυμίζει κατά πολύ την αντίστοιχη καιρική διάταξη που υπήρχε την περίοδο μεταξύ Νοέμβρη 2001 ως και Ιανουάριο του 2002.
Η τότε κατάσταση είχε θεωρηθεί και από Έλληνες μετεωρολόγους ως αρκετά περίπλοκη καθώς η πολλαπλή σύγκρουση της έντονης ζέστης για την εποχή που μετέφερε από την Σαχάρα ο Αζορικός αντικυκλώνας σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις και τις
ψυχρότερες αέριες μάζες που επικρατούσαν στην Σκανδιναβία και την Σιβηρία, έδιναν ήδη από το Νοέμβρη πυκνά χιόνια ως και σε τμήματα της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.
Μάλιστα το διάστημα 14 ως και 26 Δεκεμβρίου του 2001 αλλά και το διάστημα 3 ως και 13 Ιανουαρίου του 2002 (κοντινά μεταξύ τους διαστήματα), η χώρα μας χτυπήθηκε από τις πιο ισχυρές χιονοθύελλες που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια.
Την πρώτη περίοδο 14-26 Δεκεμβρίου του 2001, πολικό ψύχος σε συνδυασμό με συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά που είχαν δημιουργηθεί σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος, έδωσε από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα ως την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ισχυρότατες χιονοθύελλες με το χιόνι σε πολλά σημεία να φτάνει και τους 60-70 πόντους.
Και τότε έγινε κάτι που οι μετεωρολόγοι δεν περίμεναν να συμβεί. Ενώ μεταξύ 26 και 2 Ιανουαρίου επικράτησε καιρική ηρεμία με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και καλοκαιρία, ήρθε από το πουθενά, δεύτερη ισχυρή χιονοθύελλα διαρκείας με πολικό ψύχος που έφτανε ως και την Κρήτη, ενώ χιόνισε και πάλι από Αλεξανδρούπολη ως όχι μόνο την Λαμία αλλά και το κέντρο της Αθήνας όπου υπήρξε στρώσιμο χιονιού που έφτανε και τους 30 πόντους.
Τότε οι μετεωρολόγοι πολύ σωστά, εξήγησαν πως το φαινόμενο οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη συνεχόμενης ροής υψηλών πιέσεων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία ουσιαστικά εγκλώβιζε για μεγαλύτερο από το φυσιολογικό διάστημα για τα καιρικά δεδομένα της χώρας μας, όλα τα βαρομετρικά χαμηλά και το ψύχος πάνω από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, δίνοντας αυτές τις σφοδρές χιονοθύελλες.
Καταλήγοντας λοιπόν, η καιρική διάταξη φαίνεται να είναι παρόμοια με την τότε διάταξη και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν ολοένα και περισσότερο μία αντίστοιχη με την τότε καιρική μεταβολή και φέτος μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου. Ωστόσο όχι μόνο εμείς αλλά και η γνωστή Αμερικάνικη ιστοσελίδα Accuweather.com, επιμένει να δείχνει ως προς την τάση του καιρού για τις γιορτές, αρκετό κρύο, ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις.
Δεν είναι κάτι σίγουρο ωστόσο η αναφορά και μόνο ότι η διάταξη φαίνεται να ευνοεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην γενική εικόνα που θα παρουσιάσει ο καιρός της επερχόμενες γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα