Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννενα: «Κρυφτούλι» με τα αδέσποτα

Μάταιη ήταν προχθες η αναζήτηση των δύο αδέσποτων σκύλων που επιτέθηκαν σε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων μια μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου, από την ομάδα περισυλλογής του δήμου Ιωαννιτών και εθελοντή κτηνίατρο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στο κέντρο της πόλης με «θύματα» δύο στρατιωτικούς και το δεύτερο στην περιοχή του Άλσους, κατά την ώρα προσέλευσης της μαθήτριας στο σχολείο.


Σύμφωνα με τον νόμο, οι παθόντες θα πρέπει να υποδείξουν τον «υπαίτιο» της επίθεσης, προκειμένου να γίνει η περισυλλογή, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο σκύλος είναι αφενός εμβολιασμένος και ιατρικώς ελεγμένος, αφετέρου επιθετικός, αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για νέα επίθεση.

Ωστόσο, προχθες, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατηρτσίδη, σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το κέντρο, όλα τα σκυλιά είχαν «εξαφανιστεί», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποδειχθούν τα συγκεκριμένα σκυλιά και να προχωρήσει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή σε ακτίνα δύο χλμ. από το Δημαρχείο δεν υπήρχε κανένα σκυλί, που δείχνει πως κάποιες -και δεν το λέω με καταγγελτικό τρόπο- εθελοντικές, όπως θέλουν να ονομάζονται, οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα, για μια ακόμη φορά δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί ο εθελοντής κτηνίατρος και να οργανωθεί η περισυλλογή, αλλά τελικά δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε εδώ», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.

Μάλιστα, τόνισε ότι κανείς δε θέλει να σκοτώσει τα ζώα, όπως έχει κατηγορηθεί η δημοτική αρχή, από μέλη φιλοζωικών οργανώσεων. «Όλοι φιλόζωοι είμαστε και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα όπως λέει ο νόμος, σε μόνιμη βάση.

Το “πείραμα” με τις φιλοζωϊκές στη διαχείριση του Καταφυγίου δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση, τις θέλουμε δίπλα μας.

Σήμερα στενοχωρήθηκα που δεν υπάρχει κανένα σκυλί στο κέντρο ή που μας έστειλαν στη Σπ. Λάμπρου και σε άλλους δρόμους, χωρίς να υπάρχουν εκεί σκυλιά. Είναι αυτή η πραγματικότητα στην πόλη; Όχι. Θα πρέπει αυτό το παιχνίδι να σταματήσει για το καλό των συμπολιτών μας», τόνισε.


ΚΥΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΠέρα από τα τελευταία περιστατικά, το βασικό πρόβλημα του δήμου είναι η απουσία μόνιμου κτηνιάτρου, που θα παρακολουθεί συνεχώς τα αδέσποτα σκυλιά, θα προχωρά στις απαραίτητες ιατρικές πράξεις και την επανένταξή τους.

Ο δήμος Ιωαννιτών, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητά την πρόσληψη κτηνιάτρου –μαζί με άλλες ειδικότητες- και η σχετική απόφαση έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως έχει «κολλήσει» στα υπουργικά γραφεία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κατηρτσίδης, ζήτησε και την βοήθεια των βουλευτών του νομού, ώστε να προωθηθεί η υπογραφή. «Μόνο με μόνιμη θέση κτηνιάτρου θα λυθεί το πρόβλημα.

Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί “χθες”, όχι μόνο για το δήμο Ιωαννιτών αλλά και για όλους τους δήμους», σημείωσε. Στο μεταξύ, μέχρι να εγκριθεί η πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου, βρίσκεται στον «αέρα» μέχρι τη Δευτέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιάτρου για το 2017.

Σχετικά με το θέμα, ζητήθηκε η διάθεση κτηνιάτρου από την περιφέρεια Ηπείρου, που ωστόσο, δεν έχει διαθέσιμο, ενώ ο Κτηνιατρικό Σύλλογος και τα μέλη του δεν μπορούν να αναλάβουν εξολοκλήρου τη διαχείριση του Καταφυγίου, ωστόσο μπορούν να επικουρούν τον μόνιμο ή συμβασιούχο κτηνίατρο που θα προσληφθεί.

«Το πόσο σοβαρό είναι το θέμα δεν περιμένουμε να μας το πουν ούτε τα κανάλια, ούτε κανένας, σε αυτή την πόλη ζούμε και εμείς, αλλά και το πόσο σοβαρά το αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά του δήμου, όλη η “ πυραμίδα” είναι έτοιμη, αλλά λείπει ο κτηνίατρος, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως πρέπει», σημείωσε.

Μέσα στις ενέργειες που δρομολογεί ο δήμος Ιωαννιτών, είναι η μερική επέκταση, με λίγα κλουβιά, του Καταφυγίου, καθώς, όπως σημείωσε και ο αντιδήμαρχος, αυτή η λύση δε θεωρείται ενδεδειγμένη ούτε από τους κτηνιάτρους.


ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΕΡΣημαντικό, ωστόσο, βήμα προς την αντιμετώπιση της αιτίας ύπαρξης των αδέσποτων, δηλαδή της εγκατάλειψης, είναι πως ο δήμος θα εφοδιαστεί με ειδικά σκάνερ για να μπορούν αστυνομικοί και δημοτικοί αστυνομικοί να διαπιστώνουν αν τα αδέσποτα αφενός, τα δεσποζόμενα αφετέρου, ζώα έχουν σημανθεί.

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει κατοικίδιο, αλλά θα πρέπει να είναι ταυτοποιημένο και εγγεγραμμένο. Το χόμπι να παίρνω ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι και να το εγκαταλείπω στο δρόμο, πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα