Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: To αναλυτικό σχέδιο για την απομάκρυνση της βόμβας

Για τις ανάγκες της γιγαντιαίας επιχείρησης που θα πραγματοποιήσουν άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, περίπου 62.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους, στους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα. Η εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 1.900 μ. από το σημείο εντοπισμού της βόμβας, είναι υποχρεωτική και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τις 9:30 το πρωί της Κυριακής, ώστε στις 10 να αρχίσει η επιχείρηση.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη (Βρείτε τον ΕΔΩ).


Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της επιχείρησης της Κυριακής. Από τις 7 το πρωί κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην "απαγορευμένη ζώνη", παρά μόνο να εξέρχεται (Δείτε τον χάρτη ΕΔΩ). Όσοι δεν διαθέτουν το δικό τους όχημα, θα μπορέσουν να μετακινηθούν με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία θα τους αναμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου, για να τους μεταφέρουν στους χώρους υποδοχής. Η μετάβαση θα γίνει κατά τις ώρες 7πμ έως 9 πμ, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των δημοτών είναι τα εξής:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

- Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής
- 5η Συνοικία
- Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)
- Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)
- 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

- Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)
- Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)
- Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)
- Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)
- Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)
- Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Η μεταφορά με τα λεωφορεία θα είναι ΔΩΡΕΑΝ

Για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου διαθέτει δύο ειδικά οχήματα και παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνήσουν μέχρι το Σάββατο στο τηλέφωνο 2313 302170 για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους.

Δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο με το ΕΚΑΒ (166) για την ασφαλή μεταφορά τους.

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών:

2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.Μετά τον περιορισμό από τον Στρατό της υπό εκκένωση περιοχής στα 1.900 μέτρα, περίπου 4.000 κάτοικοι του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης θα πρέπει να απομακρυνθούν για τις ανάγκες της επιχείρησης αδρανοποίησης της βόμβας. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ΑμΕΑ που θα χρειασθεί να μετακινηθούν, ανέρχεται περίπου σε τετρακόσια άτομα.

Αναλυτικά οι περιοχές που θα εκκενωθούν
1. Ολόκληρος ο οικισμός Αγ.Νεκταρίου (Δενδροπόταμος)

2. Από την περιοχή Καζαντζάκη μόνον: η οδός Δ. Γληνού ολόκληρη, από την οδό Ν. Καζαντζάκη οι με αριθμούς 2,4,6,8,10 οικοδομές και από την οδό Μοναστηρίου οι με αριθμούς 242, 244, 246, 248, 250, 252, 254, 256 οικοδομές.

3. Από την περιοχή Μενεμένης μόνον οι οικοδομές των παρακάτω οδών: Υπ. Αγγελάκη 76, 78, 81, 83,πάροδος Κουντουριώτη 2, 4, 6, 8, 10, 12, Ν. Κουντουριώτη 61, 63, 65, 68, 70, Μ. Γουρουφίδου 21, 23, 30, 32, 34, 36, Έλλης Αλεξίου 36, 38 και Εθνικής
Αντιστάσεως 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 και 27.

Οι προτεινόμενοι χώροι που θα μετακινηθούν και θα παραμείνουν οι κάτοικοι είναι:
Ανοικτοί χώροι :

α. Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»

β. Οδός Κυρίμη - χώρος ΟΣΕ

γ. Τέρμα οδού Νικ. Πλαστήρα - αυλή σχολικού συγκροτήματος

δ. Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Κλειστοί χώροι :

α. Κ.Α.Π.Η. Μενεμένης

β. Κινηματοθέατρο «ΑΣΤΡΟΝ»

γ. Γυμναστήριο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ»

δ. Κατακόμβη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

ε. Ιερός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου (εντός στρατοπέδου «Μεγ. Αλέξανδρος»)

στ. Σχολικό συγκρότημα 2ου - 4ου δημοτικών σχολείων οδού Κυριακίδη (αυλή -
γυμναστήριο - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)

Τα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για τη μεταφορά τους είναι:

Περιοχή Καζαντζάκη :
- Δ. Γληνού & Μοναστηρίου
- Καζαντζάκη & Μουτάφη

Περιοχή Δενδροποτάμου :
- Αγίου Νεκταρίου & Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου)
- Α.Τ. Μενεμένης
- Κωνσταντινουπόλεως & Κολοκοτρώνη

Ίδια μεταφορικά μέσα του Δήμου για τη μετακίνηση του πληθυσμού :

- 1 λεωφορείο 52 ατόμων
- 1 λεωφορείο 18 ατόμων

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών:

2310 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912,

2313300914.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ
Ένα μικρό τμήμα του δήμου Δέλτα βρίσκεται στην υπό εκκένωση περιοχή, ενόψει της επιχείρησης της Κυριακής. Βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου, εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ και αφορά επαγγελματικούς χώρους (δεν υπάρχουν κατοικίες).

Ένα δεύτερο μικρό τμήμα αφορά στα ΕΛΠΕ, τα οποία εκ του νόμου διαθέτουν δικό τους σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων σε συνεργασία με την ΠΚΜ κι ένα τρίτο τμήμα αφορά περιοχή χωρίς κατοικίες, πίσω από τον οικισμό Αγία Σοφία.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2310. 796.117Παρότι αρχικά ο σταθμός των ΚΤΕΛ Μακεδονία δεν συμπεριλαμβάνονταν στον σχεδιασμό, με παρέμβαση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστός για λίγες ώρες, για λόγους ασφαλείας, Έτσι, από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο με αφετηρία τα ΚΤΕΛ Μακεδονία.

Τα υπεραστικά λεωφορεία που θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές, θα σταματήσουν, τα μεν από δυτικά, στο λιμάνι και τα δικαστήρια και τα δε από ανατολικά, στην οδό Λαγκαδά, στο ύψος των δωδεκαόροφων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς πέραν του εσωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί, εκπονήθηκε και πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, «οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε απόσταση άνω των 700 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται ακόμη μακρύτερα». Παρά την απόσταση αυτή, ωστόσο, έχουν ούτως ή άλλως ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Σε κοντινή απόσταση από το πρατήριο καυσίμων, στο οποίο εντοπίστηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λειτουργούν και άλλα βενζινάδικα, τα οποία καλούνται να αδειάσουν τις δεξαμενές τους μέχρι και το Σάββατο, ώστε η επιχείρηση της Κυριακής να διεξαχθεί με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμη Κιουρτζή, περίπου 15 πρατήρια θα πρέπει να αδειάσουν τα καύσιμά τους. «Η εκκένωση των δεξαμενών είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, αλλά από τη στιγμή που τίθεται θέμα λόγω της ύπαρξης της βόμβας, οι πρατηριούχοι είναι πανέτοιμοι να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας» σημείωσε ο κ. Κιουρτζής.Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την επιχείρηση της Κυριακής, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) επισημαίνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει ότι:

Συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της

Διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο για να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης (Τοπική και Γενική) και όλος ο Εταιρικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου

Διαθέτει σε 24ωρη βάση προσωπικό σε επιφυλακή με κατάλληλα επανδρωμένα οχήματα προκειμένου να ανταποκρίνονται σε περιστατικά Άμεσης Επέμβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Το προσωπικό της Εταιρείας που βρίσκεται σε επιφυλακή θα ενισχυθεί ειδικά για την Κυριακή 12/02/2017, προκειμένου να επιτηρεί τις κρίσιμες εγκαταστάσεις και να είναι έτοιμο να επέμβει σε οποιαδήποτε περίπτωση απαιτηθεί.

Διαθέτει Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης το οποίο λειτουργεί συνεχώς όλο το 24ωρο και το οποίο δέχεται τις τηλεφωνικές κλήσεις που σχετίζονται με τεχνικά προβλήματα και περιστατικά Άμεσης Επέμβασης. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι :

- 10302 (από κινητό και σταθερό με χρέωση)

- 800-11-87878 (από σταθερό χωρίς χρέωση)

Από τις 10:00 το πρωί την Κυριακή 12/02/2017, θα λειτουργεί το εναλλακτικό Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης, που βρίσκεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Εταιρείας στην περιοχή του Καλοχωρίου, σύμφωνα τις προβλεπόμενες Εταιρικές διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων.

Θα διενεργηθεί προληπτική απενεργοποίηση παροχών φυσικού αερίου στις οικοδομές που γειτονεύουν με το σημείο της επέμβασης, με πρότερη ενημέρωση των καταναλωτών. Η επανεργοποίηση θα πραγματοποιηθεί με το πέρας της επιχείρησης άμεσα από το προσωπικό της Εταιρείας.Την επιχείρηση αδρανοποίησης της βόμβας, η οποία θα αρχίσει στις 10 το πρωί, θα αναλάβει ολιγομελής ομάδα του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Ο επικεφαλής της ομάδας θα συνεπικουρείται από άλλους τρεις πυροτεχνουργούς, ωστόσο μόνο ο ίδιος θα μπει στο σκάμμα, στο οποίο βρίσκεται, σε βάθος πέντε μέτρων, η βόμβα, η οποία περιέρχει 250 κιλά εκρηκτικών.

Η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και θα αδρανοποιήσει τη βόμβα ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικόλαος Φανιός, διευκρινίζοντας ότι «η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα