Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ιωάννινα:Παράσταση Διαμαρτυρίας Για Τα Φοιτητικά Επιδόματα

Ο Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων (Σ.Κ.Φ.Σ.Ι.) αποτελεί το πρωτοβάθμιο όργανο εκπροσώπισης των Κυπρίων φοιτητών στα Ιωάννινα. Σήμερα Τρίτη 29/11/2016 πραγματοποιήθηκε πράσταση διαμαρτυρίας από τον Σ.Κ.Φ.Σ.Ι. μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας Ιωαννίνων με θέμα τα
φοιτητικά επιδόματα. Ως Σ.Κ.Φ.ΣΙ. νιώθουμε την αναγκη να τοποθετηθούμε δημόσια σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τα φοιτητικά επιδόματα.

Κατά την περσινή χρονιά 2015-16, το Υπουργείο ετοίμασε νομοσχέδιο που άλλαζε τα κριτήρια για τα φοιτητικά επιδόματα που επηρέαζαν άμεσα πάρα πολλούς φοιτητές χωρίς μάλιστα να δώσει ποτέ στοιχεία με τα οποία θα διαφαινόταν πόσοι φοιτητές θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αυτού επηρέασε μεγάλη μερίδα συμφοιηττών μας οι οποίοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα στη φοιτητική χορηγία ή στο φοιτητικό πακέτο. Ταυτόχρονα από τις αλλαγές αυτές έμεινε αδιάθετο ένα κονδύλι 10εκ. ευρώ. Από αυτό ένα μέρος του επιστράφηκε στους φοιτητές όμως το μεγαλύτερο (7 εκ. ευρώ) παρέμεινε αδιανέμητο.

Το Υπ. Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή προϋπολογισμό για το 2017. Σε αυτό το προϋπολογισμό παρουσιάζεται μείωση των κονδυλίων για τις παροχές παιδείας, αφού από τα €66.890.000 του 2016, για το 2017 τα κονδύλια θα ανέρχονται σε €53.930.498 για τη φοιτητική χορηγία και €5.000.000 για το φοιτητικό πακέτο, δηλαδή σύνολο €58.930.000. Σαφώς μειωμένα, δηλαδή, κατά €7.959.502.

Ως Σ.Κ.Φ.Σ.Ι. εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με την πρόθεση αυτή και θεωρούμε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να αποτελούν θύματα των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης. Αντιθέτως είναι οι πρώτοι ποι πρέπει να χρίζουν στήριξης.

Αιτήματα Σ.Κ.Φ.Σ.Ι.

• Να μην αποκοπεί ούτε σεντ από τη φοιτητική μέριμνα, φοιτητικό πακέτο και φοιτητική χορηγία στους προϋπολογισμούς του 2017

• Να μεταφερθεί άμεσα όλο το αδιανέμητο κονδύλι που προέκυψε το 2016 στο φοιτητικό πακέτο και πουθενά αλλού.

• Τα εισοδηματικά κριτήρια για το φοιτητικό πακέτο να είναι με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα και όχι το ακαθάριστο οικογενειακό.

• Η μοριοδότηση για το φοιτητικό πακέτο να συμπεριληφθεί στο νόμο και να μην αποφασίζεται κάθε χρόνο από το υπουργικό συμβούλιο πίσω από κλειστές πόρτες.

• Το κονδύλι που αφορά τους Ελλαδίτες φοιτητές να συμπεριληφθεί στο συνολικό κονδύλι του φοιτητικού πακέτου.

• Τα περιουσιακά κριτήρια που έχουν καθοριστεί με τιμές του 2013 χρήζουν αναθεώρησης καθώς οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι παραφουσκωμένες.

• Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων πρέπει από τη νέα χρονιά να επισπευσθεί και να μην υπάρχει υποστελέχωση στην αρμόδια υπηρεσία.

• Οι λήπτες φοιτητικής χορηγίας αυτόματα να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν κόμιστρα στα λεωφορεία μέσω ειδικής κάρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα